Sport

,,Sport kao igra“: Na treningu niških kuglašica

U Nišu, na ivici parka Čair, par stepenika ispod zemlje, nalazi se kuglana. U njoj svakodnevno treniraju ljubitelji kuglanja svih generacija. Gledali smo kako kugla sedamnaestogodišnja Zorica Mladenović i prenosimo ti delić sportske, ali i vesele atmosfere.

U kuglaškoj sali muk. Kotrljanje kugle i koraci zaleta najednom golicaju uši priviknute na tišinu. U pozadini se tiho čuje žamor veselog i ambicioznog tima koji posmatra trening. Zorica je bacila kuglu i sada je ponosno gleda kako se kotrlja ka čunjevima.

Foto: Teodora Radojičić

,,Kod kuglanja je zabavno to što je sport zapravo igra, i samo to obaranje čunjeva stvara taj neki osećaj i daje dodatnu motivaciju.“, kaže Zorica.

U kuglani se nalazi sistem koji sami kuglaši regulišu kako bi pratili svoje rezultate. Svaka kuglašica na treningu je pažljivo unosila svoje poteze, i menjala staze određenim redosledom.

Sistem unosa poena; Foto: Teodora Radojičić

 

Trening je relaksacija i beg

Snežana Jovanović je violinistkinja u niškom Simfonijskom orkestru. Uporedo se već skoro tri godine bavi kuglanjem i takmiči u seniorskoj konkurenciji. Kuglanje joj je, kako kaže, beg iz današnjeg brzog života i količine informacija koje dobijamo na internetu.

,,Mislim da je jako korisno baviti se kuglanjem jer se tu čovek fokusira samo na taj momenat, na to jedno bacanje.“

Snežana Jovanović; Foto: Teodora Radojičić

Zorica sa svojim mlađim kadetskim timom trenira tri puta nedeljno, po sat i po. Kaže da treninzi zavise od obaveza. One uglavnom treniraju posle škole. Za kuglanje kaže da im je to svima relaksacija.

,,Dođemo ovde da se opustimo, da izbacimo svu negativnu energiju.“

Zoričina medalja; Foto: Teodora Radojičić

Slike, žamor ljudi, medalje

Ulaskom na glavna vrata postepeno se ulazi u svet kuglanja. Na početku su tu imena svih klubova koji tu treniraju, a kasnije se nižu uspomene ovih ljudi. Slike sa takmičenja, pehari, diplome. Po koji detalj sa tabelom za upisivanje rezultata, spiskovima igrača.

Sve to zajedno dovodi do malih tribina za odmor igrača i glavne sale sa stazama. Po koja kuglašica koja se sprema za trening na tribinama, po koja kuglašica koja već uveliko trenira. I na sve to, žamor skupine kuglaša. Neko je već završio trening, neko je tek došao. Svi oni su u prostoriji punoj pehara i diploma.

Foto: Teodora Radojičić

Mlađe kadetkinje su prošle godine osvojile četvrto mesto na državnom takmičenju. Sa niškog kupa Zorica odnosi zlatnu medalju.

,,Atmosfera na takmičenju je poprilično napeta, zato što ja imam razvijen takmičarski duh i idem na sve ili ništa“, kaže Zorica.

Zorica Mladenović; Foto: Teodora Radojičić

Kako ona objašnjava, ovaj sport je kao igra, nešto potpuno neobavezno. Ipak, prema njenim rečima, ovo je sport kojem se ljudi vraćaju kada ga iskuse.

,,Čak i ako krenete da se bavite ovim iz hobija, poželećete da dođete opet.“

Naš video prilog iz ove kuglane možeš pogledati na našem Jutjub kanalu. 

Prati nas i naInstagramu, Fejsbuku, LinkdinuiJutjubu

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare