Društvo Glavna vest

Stipendija koja (ne) pokriva troškove – Studenti očekuju pomoć države

Sa 13.000 dinara, koliko trenutno iznosi studentska stipendija, studenti kažu da ne mogu da pokriju osnovne troškove poput studentskog doma, menze i prevoza. Neretko im ostane tek nešto novca za hranu, higijenu i ostale potrebe - kažu studenti niškog Univerziteta.

Neretko iz razgovora sa starijima čujemo da je studentski život najlepše životno doba.  Medjutim, nas je interesovalo koliko najlepše doba košta studente?

13000 dinara – Jedva dovoljno za preživljavanje

Istraživali smo šta sve jedan student može da obezbedi sebi sa 13.000 dinara, što je iznos jedne mesečne stipendije Ministarstva prosvete. Odnosno koja je cena neophodnih mesečnih dažbina, kao što su hrana, smeštaj, prevoz i slično. Na osnovu odgovora studenata Niškog univerziteta smo došli do podataka da:

Studenti koji žive u studentskom domu i hrane se u menzi na to mesečno izdvajaju 11.200 dinara, a ukoliko bi sebi obezbedili mesečnu kartu za gradski prevoz to bi iznosilo 13.050 dinara, što izlazi iz okvira stipendije.

Dok studenti koji su smešteni u iznajmljenim stanovima placaju u rasponu od 200-400€ prema podacima agencija za nekretnine i njima stipendija jedva pokrije pola stanarine.

Naravno u sumu ovih troškova je nemoguće uokviriti i ostale podjednako neophodne troškove, kao što su materijali i knjige za fakultet, lična higijena i slično. Jer ta cifra po rečima studenata varira od 4.000 pa sve do preko 20.000 dinara.

Šta studenti žele?

Besplatan prevoz, niže cene hrane za studente, obezbedjen polovni materijal za pohadjanje fakulteta, kao i povećanje stipendije – samo su neka od rešenja koja su studenti predložili.

Studenti govore da bi mogućnost primanja više od jedne stipendije, znatno olakšalo njihov život. Kao i izgradnja novog studentskog doma, koji se godinama unazad obećava.

Kao i mogućnost korišćenja polovnog materijala, bolje organizovani obroci u menzama i dodatni popusti za studente u marketima.

Sledeće što se studenti pitaju je šta Ministarstvo prosvete u svom domenu može i planira da uradi na poboljšanju studentskog standarda i koju pomoć će pružiti stuendtima koji su u sve težoj finansijskoj situaciji?

Prema rečima studenata država očekuje da studenti budu njena budućnost, ali im ne pruža dovoljna sredstva za ostvaranje te budućnosti.

Autorke teksta su Kristina Krstić i Milica Marković

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare