Društvo

Svetlost svitaca: Virtuelni spomenik nekadašnjem logoru

Svetlost svitaca, projekat Filmskog festivala Slobodna zona, okupio je mlade iz Srbije i dao im mogućnost da upoznaju, a zatim i ukažu značaj o istoriji Starog Sajmišta.

Četrnaest srednjoškolaca je zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke kroz radionice osmislilo i kreiralo muldimetijalnu šetnju na lokaciji nekadašnjeg logora.

Učesnici su dobili priliku da kroz četiri radionice izraze svoju inspiraciju o tome kako su oni shvatili i prepoznali istoriju i samim tim kroz aplikaciiju prikažu to svojim vršnjacima.

Foto: Slobodna zona

Svoje umetničko umeće mladi su prikazali kroz različite radionice – video radionica, pozorišno – dramska radionica, radionica svetlosnih instalacija i radionica performansa.

Kako bi se dovoljno edukovali, pored pomoći istoričara, organizatora i umetnica, učesnici su posetili Jevrejski istorijski muzej u Beogradu, takođe imali su tu privilegiju da uživo poslušaju priču žene koja je rođena na Starom Sajmištu za vreme logora.

Foto: Slobodna zona

Pored ostalog, korisnici aplikacije će imati mogućnost da svojim viđenjem i inspiracijom upotpune priču, tako što će tokom korišćenja aplikacije dobijati zanimljive zadatke.

Kakvi su učinci i utisci mladih učesnika nakon rada na sadržaju za ovu  aplikaciju pogledajte OVDE, a kratku retrospektivu radova možete pogledati OVDE.

Ukoliko živite ili ste trenutno u Beogradu, a želite da istražujete o istoriji Starog Sajmišta, možete preuzeti aplikaciju OVDE.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare