Lifestyle

Svetski dan muzike: Ona koja spaja svojom nevidljivom niti

Na današnji dan, 21. juna, se tradicionalno obeležava Svetski dan muzike, jedne od stvari koje povezuju sve ljude, bez obzira na nacionalnost, kulturu ili veru.

Svako od nas se barem jednom našao u situaciji kada nam je muzika bila najbolji prijatelj, nevažno da li su to bili lepi ili tužni trenuci. Zbog toga možemo da budemo saglasni sa jednom činjenicom: muzika nam pomaže da izrazimo svoja osećanja, daje nam mogućnost da ih podelimo sa drugim ljudima i da uživamo u njoj. 

Kako je sve počelo?

Svetski dan muzike počeo je da se proslavlja osamdesetih godina prošlog veka kada je u Parizu 1982. prvi put organizovana proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike). Tog dana su širom Francuske profesionalni muzičari i muzičari amateri svih uzrasta nastupali na besplatnim koncertima. Zaslugu za organizaciju festivala u Parizu poneli su članovi francuskog Ministarstva kulture Džek Lang, francuski kompozitor i Moris Flere, muzički novinar, koji su želeli da muzika bude prikazana u punom sjaju i dostupna svima. Od te godine Svetski dan muzike se proslavlja u 120 država širom sveta i svuda se obeležava na različite načine.

Muzika pre pandemije

Tradicionalno svakog 21. juna na ulicama širom sveta mogli su da se čuju razni muzički stilovi. Dok su solisti ili kamerni sastavi na šetalištima prenosili prolaznicima svoja osećanja uz pomoć klasične muzike, drugi su pevali i svirali vesele pesme na gitarama i slavili muziku i život. U parkovima i na trgovima okupljali su se ljudi i uživali uz koncerte svojih omiljenih pevača, dok su simfonijski orkestri ostavljali bez daha publiku u salama. Mladi su uglavnom uživali na žurkama u diskotekama sa svojim prijateljima i nikome nije bilo na pameti da će se sve promeniti.

Muzikom protiv pandemije

Trenutak kada je ceo svet stao bio je najgori. Svi smo prolazili kroz težak period, bili smo izolovani od drugih, bez prijatelja i druženja, ali čak ni tada nismo odustali od muzike. Mnogi koncerti održavani su online, muzičari su snimali lajvove iz svojih domova i pokušavali da bar na kratko oraspolože svoje pratioce i mnogima je to uspevalo. Na društvenim mrežama kružili su snimci kako sa Balkana, tako i iz celog sveta, na kojima neko pušta muziku sa svog prozora ili iz dvorišta, dok ostali pevaju i vesele se. Većina je tada stekla utisak da su se na sasvim neobjašnjiv način povezali sa ljudima širom sveta baš zato što su se nalazili u istoj situaciji, a muzika im je pomogla da barem malo poprave raspoloženje.

A kakva je situacija sada, kada se sve polako vraća u normalu?

Situacija je mnogo bolja nego što je očekivano. U mnogim državama zakazani su koncerti povodom Svetskog dana muzike, a negde čak i celodnevni programi, koji obuhvataju izvođenje različitih vrsta muzike. Za sada je poznato da su koncerti zakazani u Berlinu, Strazburgu, Parizu, Ženevi i još mnogim gradovima u Evropi, ali takođe i širom Srbije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare