Sport

Tokio 2020: Srbija obara svoje olimpijske rekorde

Srbija je na ovogodišnjim Olimpijskim igrama oborila svoj olimpijski rekord, sa čak 9 medalja. Ovo nas stavlja na 1. mesto u regionu po broju osvojenih medalja i na 28. mesto liste svih osvajača odličja ove godine.

Dana 8. avgusta 2021. godine završene su 32. Olimpijske igre. Olimpijada je trajala 16 dana – od 23. jula. S obzirom na epidemiološku situaciju, izazvanu virusom COVID 19, prvi put u istoriji Olimpijskih igara, one su odložene za godinu dana. Ove godine se Olimpijada održala bez publike, uz maksimalno poštovanje svih epidemioloških preporuka.

Otežani uslovi za sportiste i generalni uspeh na Olimpijskim igrama

Pored toga što nije bilo publike koja bi sa tribine mogla da bodri sportiste, predstavnici su se masovno žalili na visoku temperaturu i vlažnost vazduha u Tokiju tih dana. Na licima  olimpijaca moglo se videti koliko su uslovi bili nemilosrdni.

Pored vremena koje je zadavalo poteškoće svim sportistima, Rusija, kao država ni ove godine nije mogla da se takmiči pod svojom zastavom. Rusi još od 2014. godine i skandala u Sočiju trpe sankcije koje im je odredio Olimpijski komitet. S obzirom na doping koji su ruski sportisti koristili tokom prethodnih igara, kazne su veoma oštre. Ruski olimpijski komitet ne sme se takmičiti pod svojom zastavom, niti slušati svoju himnu u slučaju da osvoje medalje.

Država sa najvećim brojem osvojenih medalja je SAD, čak 39 zlatnih. Kina zaostaje samo za jednom zlatnom medaljom, a opšti utisak je malo lošiji, dok se Japan nalazi na 3. mestu po broju osvojenih medalja. Srbija je na ovogodišnjim Olimpijskim igrama oborila svoj olimpijski rekord, sa čak 9 medalja. Od toga 3 zlatne, jedna srebrna i čak 5 bronzanih. Ovo nas stavlja na 1. mesto u regionu po broju osvojenih medalja i na 28. mesto liste svih osvajača odličja ove godine.

Novak Đoković, Ivana Španović i košarkaši

Na Olimpijske igre u Tokiju kvalifikovalo se čak 86 sportista, a takmičili su se u čak 15 sportskih disciplina. Međutim, pre početka Olimpijskih igara Srbija je doživela veliko razočarenje. Košarkaši nisu uspeli da se kvalifikuju. Zbog toga su na društvenim mrežama doživeli oštru osudu. Ivana Španović je iako se kvalifikovala, u finalu zauzela 4. mesto.  Četvrto mesto zauzele su i srpske košarkašice.

Najbolji teniser sveta NovakĐoković je nakon osvojene bronze u Pekingu 2008. godine, sa ogromnim zadovoljstvom zaigrao je za reprezentaciju i ovaj put. On je više puta istakao da je za njega to velika čast i privilegija. Bez obzira na to što je postigao nenadmašne uspehe u svojoj dugogodišnjoj karijeri, Đokovića je u Tokiju stigao umor. Ostao je bez olimpijske medalje. 

Srbija, zemlja vaterpola i borilačkih sportova

Mnogi mladi sportisti debitovali su na Olimpijadi, te postigli zavidne uspehe. Tako je karatistkinja Jovana Perković, ove godine debitovala na Olimpijskim igrama, osvojivši zlato nakon što je ubedljivo pobedila kinesku predstavnicu. Srpkinje koje su se takmičile u borilačkim veštinama postigle su zavidan uspeh. Pored karatea, Milica Mandić je iz tekvondoa, pobedivši predstavnicu iz Južne Koreje, donela Srbiji prvo Olimpijsko zlato 27. jula. 

Srpski delfini su zlatom okončali Olimpijadu. Treće olimpijsko zlato, srpski vaterpolisti osvojili su poslednjeg dana Olimpijskih igara, rezultatom 13:10. Ovo je ujedno drugo Olimpijsko zlato zaredom, nakon onog iz Ria.

Vaterpolo tim Srbije; Foto: Olimpijski komitet Srbije

Srebrni i bronzani olimpijci

Jedinu srebrnu medalju osvojio je srpski strelac Damir Mikec. Streljaštvo je već godinama u Srbiji nagrađivan sport, pa je tako Milenko Sebić Srbiji doneo bronzu. Borac Zurabi Datunašvili, inače gruzijskog porekla, Srbiji je takođe doneo bronzu.  Iako se košarkaška reprezentacija Srbije nije proslavila, basketaši su nakon naporne utakmice osvojili bronzanu medalju.

Zurabi Datunašvili; Foto: Olimpijski komitet Srbije

Tijana Bogdanović još jednom je pokazala koliko su srpkinje dobre u borilačkim sportovima, osvojivši još jednu bronzu iz tekvondoa. Bronzanu medalju osvojile su i odbojkašice.

Tijana Bogdanović; Foto: Olimpijski komitet Srbije

S obzirom na broj osvojenih medalja, Srbija ubedljivo vodi u odnosu na čitavu bivšu Jugoslaviju, iako Hrvatska ima jedno zlato više. Slovenija ima 5 medalja, od čega čak 3 srebrne. Severna Makedonija je osvojila jednu medalju, dok su ostale komšije ostale bez odličja.

Za Srbiju je sport uvek činio veliki deo nacionalnog identiteta. Za sportiste se uvek smatralo da su veliki ljudi. Olimpijske igre se u Srbiji već godinama prate sa velikim žarom, a svaki uspeh se slavio onako kako dolikuje.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare