Konkursi

U toku konkurs Ministarstva prosvete za studentske stipendije i kredite

U toku je konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za studentske stipendije i kredite za akademsku 2022/2023. godinu. Konkurs je raspisan početkom meseca i traje do 31. oktobra.

U cilju podsticanja najboljih učenika i studenata da nastave svoje školovanje sa visokim postignućima, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za učeničke i studentske stipendije i kredite iz budžeta Republike Srbije.

Studentske stipendije

Studentske stipendije dodeljuju se studentima od II do V (i VI) godine osnovnih studija, studentima II i III godine strukovnih studija i studentima drugog i trećeg stepena studija, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog, odnosno trećeg stepena studija.

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu studentskih stipendija, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji nisu u radnom odnosu, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00 (devet) i koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva.

Studentska stipendija iznosi 130.000 dinara i isplaćuje se u 10 jednakih mesečnih rata.

Više informacija o uslovima konkursa i proceduri prijavljivanja možeš da pronađeš OVDE .

Studentski krediti

Studentski krediti dodeljuju se studentima I godine osnovnih akademskih i osnovnih strukovnih studija (osnovnih studija) koji su prvi put upisali prvi semestar i studentima od II do V (i VI) godine osnovnih studija kao i studentima II i III godine strukovnih studija. Kao i za studentske stipendije, uslov za prijavljivanje za studentski kredit jeste da kandidat bude student visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, da je kandidat državljanin Republike Srbije, da nije u radnom odnosu, da je prvi put upisan u zimski semestar studija prvog stepena, ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije i da je njegov roditelj ili staratelj državljanin Republike Srbije.

Za razliku od stipendije, studentski krediti nisu nužno nepovratni. Ukoliko student ne ispuni uslove propisane konkursom, u obavezi je da nakon studija vrati kredit.

Studentski kredit iznosi 130.000 dinara i isplaćuje se u 10 jednakih mesečnih rata.

Više informacija o uslovima konkursa i proceduri prijavljivanja možeš da pronađeš OVDE.

Popularna mera

Stipendije i krediti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izuzetno su popularna mera, uzevši u obzir da se svake godine u proseku za studentske stipendije i kredite prijavi oko 20.000 studenata visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Veće stipendije i krediti

Povećanje troškova života u studentskim domovima i ishrane u menzama dovelo je do povećanja studentskih stipendija i kredita.

Studentski grad
Ulaz u Studentski grad; Foto: Borivoje Lazić

Učešće učenika-korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom A kategorijom do sada je iznosilo 5.358 dinara mesečno, a sada iznosi 8.052 dinara. Skuplji su i pojedinačni obroci u studentskim menzama pa tako doručak košta 56 dinara (do sada je bio 40 dinara). Ručak studenti umesto 72 dinara, plaćaju 120 dinara, a večeru 90, umesto dosadašnjih 59 dinara. Više pojedinosti o poskupljenjima u studentskim domovima i menzama pročitaj OVDE.

Ministar prosvete Branko Ružić za N1 naveo je da usklađivanje cena smeštaja i ishrane povlači i izmenu nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija. Kako objašnjava za N1, uvažio je činjenicu da cene u tim ustanovama nisu menjane čak 9 godina, a da je država od 2012. do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6,5 milijardi dinara i u ustanove studentskog standarda sa oko 6,8 milijardi.

Od ove akademske godine, mesečni iznos studentske stipendije i kredita je 13.000, umesto dosadašnjih 8.400 dinara.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare