TOP

U Toplom Dolu održan prvi Festival slobodnih reka i planina

Skoro godinu dana prošlo je otkako su se meštani sela Topli Do pobunili protiv najavljene izgradnje mini-hidroelektrane u selu i uspešno odbranili svoju reku. Sada, godinu dana kasnije, ovo malo mesto nadomak bugarske granice puno je turista, planinara i ljubitelja prirode.

Čoveka ne određuje u životu samo ono protiv čega se bori, već ono za šta je svim srcem i šta želi da uradi u životu. Mi ovim festivalom želimo da izgradimo i nešto novo, da probudimo život na Staroj planini. Bez toga naša pobeda ništa ne vredi i ne treba se toliko ni radovati, rekao je na otvaranju festivala jedan od njegovih inicijatora, istoričar dr Srđan Cvetković.

U toku trodnevnog festivala, selo Topli Do bilo je domaćin prvog festivala pod sloganom “Slobodni ljudi, slobodne reke, slobodne planine”. Organizatori festivala su Mesna zajednica Topli Do i Udruženje Ja volim Topli Do. Najavljeno je da će se festival odsad tradicionalno održavati svake godine.

Festival koji budi život na Staroj planini

Prvo veče otvoreno je obraćanjem istoričara dr Srđana Cvetkovića i predsednika MZ Topli Do Miljana Stojanovića, kao i online obraćanjem reditelja Gorana Markovića. U okviru smotre dokumentarnih filmova prikazani su film Stara planina i Topli Do(1930), izveštaj sa Potapanja sela Zavoj (1963) u režiji Krste Škanate i Deda Srbin (2002) Vladimira Manića.

Druge večeri posetioci su prisustvovali predavanjima profesora dr Ratka Ristića, dekana Šumarskog fakulteta u Beogradu, profesora dr Predraga Simonovića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, AleksandraPanića, udruženje Odbranimo reke Stare planine, i dr Đurđe Petrov, docenta Šumarskog fakulteta u Beogradu. Govorilo se o višegodišnjoj borbi protiv izgradnji derivacionih mini-hidroelektrana u Srbiji, njihovom štetnom uticaju po riblji svet i njihovo stanište, kao i samom ribolovu i biljnim i životinjskim vrstama koje nastanjuju Staru planinu.

U izboru za najlepšu fotografiju i video o Staroj planini našlo se više stotina radova. Publika je putem glasačkih listića među njima odabrala najlepših 10 fotografija i 3 videa koji su bili nagrađeni. Pored toga, drugog i trećeg dana organizovane su posete vodopadima i šetnja uz Javorsku reku, sa vodičima.

U Toplom Dolu uskoro i muzej

Kako je najavljeno na otvaranju festivala, sav novac zarađen prodajom suvenira kao i donacije biće uložene u obnavljanje najstarije zgrade u centru sela. Planirano je da u njoj bude otvoren Muzej života staroplaninskog čoveka, mesto na kome će se održavati razni skupovi, priredbe i radionice.

Da podsetimo, početkom avgusta u selu Temska otvoren je i Muzej odbrane reka Stare planine. Osim toga, u selu je otvoren Dokumentaciono-informativni centar, čiji će materijali i arhiva biti dostupni na sajtu savezzazastituprirodesrbije.rs. Muzej je otvoren povodom 50 godina borbe za odbranu reka i njegova stalna postavka nalazi se u galeriji Mesne zajednice Temska.

Živim u Nišu i slobodno vreme često provodim u prirodi, sa ljudima koje volim ili uz neku dobru knjigu. Volim kampovanje, vožnju rolera, volontiranje. Imam dosta različitih interesovanja, većinom kreativnih/ručnih radova.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments