Pitamo te

Vakcina protiv Covida-19: Koliko znaju mladi?

Zbog nedavne izjave SZO-a o tome da će mladi biti vakcinisani protiv Covida-19 tek 2022. godine, očigledno je bilo zapitati se šta mladi kažu na to. Zato je Youth Vibes putem ankete ispitao šta misle.

Zbog nedavne izjave SZO-a o tome da će mladi biti vakcinisani protiv Covida-19 tek 2022. godine, očigledno je bilo zapitati se šta mladi kažu na to. Zato je Youth Vibes sproveo kratku anketu među njima na svom Instagram nalogu.

Da li je neinformisanost sramota?

Nažalost, u ovoj situaciji, dolazi se do osećaja slabe informisanosti, jer se toliko malo toga generalno zna, da se pomisli da to nije sve što možemo ili bi trebalo da znamo. To za posledicu ima rezultat naše ankete, po kome mladi u proseku smatraju da su informisani manje od 50%. Nameće se pitanje da li je to samo subjektivan osećaj ili smo mi zaista upola obavešteni o svemu? Pitamo se da li uopšte postoji vakcina i kome je zapravo pomogla, a informacija ili nema nigde ili postoje dve potpuno kontradiktorne. Na sve to ne znamo kome da verujemo, pa prosto odustanemo od pokušaja da budemo obavešteni.

Poražavajuće je što narodu kao narodu neobaveštenost eskalira u izmišljanje raznih priča, umesto borbu za pravo da znamo. Vrlo je važno da se osvestimo na vreme, u pitanju su ljudski životi, i jeste sramota biti neinformisan o ovome, a naročito kupiti vakcinu o kojoj ne znamo ništa konkretno.

Pitamo li se, razmišljamo li?

Više od osmine ispitanika (12%) misli da je u redu vakcinisati se ukoliko naučnici potvrde da je vakcina delotvorna, iako nije ispitana. Da bi vakcina imala dozvolu za upotrebu mora da prođe dovoljno faza ispitivanja, kako bi ljudi a i naučnici mogli da imaju potpuno poverenje u nju.

Ipak, puštena je u prodaju, i navodno je pomogla u lečenju korone. Sa vrlo malim poverenjem u nadležne u ovom trenutku, ljudima je teško da veruju bez dokaza, ali čak i sa njima. Važno pitanje je šta će biti za deset godina ukoliko se ispostavi da vakcina na neki način pogoršava zdravlje. Ko će snositi odgovornost tada? U želji da se pitamo i u želji za odgovorima svi stojimo u mestu, zbunjeni.

Naslov

Prvi na listi za vakcinaciju će biti zdravstveni radnici i stariji ljudi, navodi SZO.

Gledano sa pesimistične strane, oni će takođe biti lutke za ispitivanje. Svakako, oni su najkritičnija ciljna grupa i sa pravom su prvi na spisku. Ali, da li je to stvar izbora i ako jeste šta je pametno odlučiti, teško je reći. Ko će na kraju dobiti osude: oni koji se izmišljaju i kuju teorije zavere protiv vakcine samo da bi pljuvali vodeće? Ili ipak oni koji prime vakcinu jer možda ne misle na pravilan način?

Čak 56,4% mladih je izjavilo da se svakakone bi vakcinisalo. Sa jedne strane može se reći da smo svi naplašeni, i da otuda dolazi ovolika brojka, a sa druge, možemo biti zadovoljni svešću mladih.

No, 24,45% je potpuno saglasno sa ovom izjavom SZO-a, što predstavlja četvrtinu ispitanika. Kada bi vakcina bila u potpunosti ispitana i sigurna, na red bi zasigurno i opravdano prvo došle ove dve ciljne grupe. Nikako ne smemo izostaviti činjenicu da mladi nisu dovoljno obavešteni o svemu, te da ne mogu pravilno suditi.

Kao rešenje postoji i masovna vakcinacija, ali i masovno testiranje na virus Covid-19. Petina ispitanika za izlaz vidi masovnu vakcinaciju. Masovno testiranje, međutim, ni u jednoj državi nije prva opcija. Možda je upravo glavni problem u tome – konstantno se ulaže i zalaže za pogrešne stvari.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare