Lifestyle

Zapisano je u zvezdama – šta nam kazuju natalne karte i astromedicina?

Mnogi veruju da proučavanjem natalne karte može da se dopre do srži našeg karatkera ili predvidi sudbina. Upravo na tome zasniva se i učenje astromedicine.

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]D[/edgtf_dropcaps]a li veruješ u horoskop? Sigurno si bar nekad bacio/la pogled na dnevni horoskop u časopisu ili istraživao/la koliko se dobro slažu tvoj i simpatijin horoskopski znak. Ipak, zodijak ima i značajnijih uloga od toga da predvidi da li ćeš sutra sresti ljubav svog života ili položiti ispit. Takva jedna uloga bila bi primena u medicini u cilju predikcija zdravstvenog stanja kroz život.

Pojam astromedicine

Astromedicina ili medicinska astrologija je antička medicinska disciplina koja povezuje različite delove tela i bolesti sa uticajem planeta i horoskopskih znakova. Na osnovu principa na kojima je zasnovana, astromedicina proučava kako tvoja telesna konstitucija, metabolizam, fizička, duhovna i emocionalna disharmonija doprinose narušavanju zdravlja. Čitava poenta ovakvog jednog ispitivanja je bolje razumevanje sebe i svog tela, te prevencija mogućih bolesti i lečenje samog sebe.

Šta je natalna karta?

Dakle, astromedicina je zasnovana na natalnoj karti. Ukratko rečeno, natalna karta predstavlja prikaz neba i raspored planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja. Svako od nas je rođen na određenom mestu, u određeno doba dana, određenog datuma. Baš u tom trenutku, planete i zvezde su na nebu zauzele karakterističan položaj čijim proučavanjem je moguće, kako mnogi veruju, da se pronikne u srž našeg bića, karaktera, pa i sudbine.

Tri najvažnije stvari kod izrade natalne karte su planete, horoskopski znaci i kuće. Ovi elementi su upakovani u astrološki krug koji je izdeljen na 12 delova (znakova). Najvažnije planete u natalnoj karti su Sunce i Mesec. Položaj Sunca u trenutku tvog rođenja određuje tvoj horoskopski znak. Ostale planete imaju svoje karakteristike i njihov uticaj na nas se tumači u skladu sa time u kojoj se kući nalaze. Pored planeta i znakova, zodijački krug ima i 12 kuća, a one zapravo predstavljaju aspekte života u kojima se nešto događa. Tako se prva kuća odnosi na našu ličnost, četvrta na porodicu, sedma na veze sa drugim ljudima i slično.

Kako se na osnovu natalne karte može pročitati gotovo svaki aspekt našeg života, tako je astrologija našla primenu i u lečenju ljudi. Štaviše, medicinski astrolog se smatra pretečom lekara i farmaceuta. Antičke civilizacije poput Vavilonaca i Egićana su bile poznate po svom poznavanju astronomije koje su koristile za dijagnostiku i predviđanje bolesti. O tome govori i Hipokrat, koji kaže: Lekar bez poznavanja astrologije ne može sebe s pravom nazivati lekarom.

Jako je mala verovatnoća da se dve osobe rode na istom mestu i u isto vreme, tako da je gotovo nemoguće da postoji osoba sa identičnom natalnom kartom. Ukoliko te interesuje tvoja natalna karta, postoje brojne aplikacije koje mogu da je izrade, kao na primer Co-Star Personalized Astrology.

Kakva je veza između anatomije i astrologije?

Medicinska astrologija detaljno opisuje ‘slabe tačke’ svakog horoskopskog znaka koje najčešće podležu nastanku oboljenja:

 • Ovan: mozak, oči
 • Bik: ždrelo, štitasta žlezda, organ govora
 • Blizanci: ruke, pluća, nervni sistem, mozak
 • Rak: grudni koš, želudac
 • Lav: grudni koš, srce, kičma, kičmena moždina
 • Devica: digestivni sistem, nervni sistem, slezina
 • Vaga: bubrezi, koža
 • Škorpija: reproduktivni sistem
 • Strelac: kukovi, nervus ischiadicus, jetra
 • Jarac: lokomotorni sistem
 • Vodolija: cirkulatorni sistem
 • Ribe: limfni sistem, masno tkivo

Još od davnina je ustanovljena anatomsko-astrološka povezanost koja nam govori kako položaj određenih planeta na natalnoj karti deluje na delove našeg tela. Tako, na primer, Sunce može da uslovi nastanak oboljenja srca i kičme, Mesec ima uticaja na probavni i ženski reproduktivni sistem, Saturn na kožu, kosti, zube, imuni sistem i slično.

Šta astromedicina može da otkrije?

Samo neki aspekti na koje medicinski astrolog može da utiče, jesu:

 • Može pomoći u određivanju mesečne plodnosti za trudnoću, te su stoga česte posete parova koji imaju problema sa neplodnošću,
 • Može da odredi odgovarajući način ishrane za tvoju telesnu konstituciju,
 • Može da pomogne pri dijagnostici bolesti s obzirom da u natalnoj karti može da vidi koji aspekt tvog života ili koji deo tela bi mogao da predstavlja problem,
 • Sposoban je da identifikuje obrasce ponašanja koji mogu da dovedu do bolesti,
 • Može da predvidi doba vitalnosti i doba stresa,
 • Može da doprinese stvaranju izbalansiranog načina života, pa tako i zdravlja.

Ipak, medicinski astrolog nije lekar i on ne može da te leči, iako u mnogome može da doprinese poboljšanju kvaliteta tvog života i zdravlja.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare