Lifestyle

Zastavice kao pomoćnici u vezama

Ljudi su socijalna bića koja grade odnose jedni među drugima iz raznih razloga. Biti voljen i svestan konekcije sa drugom osobom znači i utiče ne samo na fizičko već i na mentalno zdravlje. Ali, nije svaki uticaj pozitivan i nisu sve veze zdrave.

Postavlja se pitanje kako prepoznati znake nezdrave veze. Kako videti nešto loše u partnerki koja kao da je izašla iz američkog tinejdž filma – duga kosa, lepo građena, popularna navijačica sa puno prijatelja? Ili u partneru kao iz romantičnih knjiga – visokom, tamnoputom, uspešnom bogatašu?

Tu nam u pomoć priskaču zastavice. One se povezuju sa određenim ponašanjima kojima se dodeljuje jedna od tri boje: crvena, žuta ili zelena.

Foto: Unsplash/Michael Fenton

Zelena kao boja sigurnosti, stabilnosti i harmonije

Najmanje pažnje se pridaje zelenim zastavicama u vezama, jer je fokus preokupiran crvenim zastavicama. Međutim, značaj zelenih nije ništa manji od drugih.

Ako te partner aktivno sluša, to je prvi green flag. Aktivno slušanje znači konstantno slušati partnera sa interesovanjem za ono o čemu priča. U to takođe spada i postavljanje pitanja vezano za temu razgovora, pravljenje prostora da i druga osoba nešto kaže kao i interesovanje za tvoj unutrašnji svet.

Pokazivanje emocija, empatija i prijatan tok veze su samo od nekih green flag-ova na koje treba da se obrati pažnja. U svakoj zdravoj vezi partneri se međusobno poštuju, slobodno izražavaju svoje emocije i pokazuju razumevanje za međusobne razlike.

Foto: Unsplash/Benjamin Child

Žuta kao boja opreza, nadmoći uma i analitike

Žute zastavice stavljaju u fokus probleme o kojima treba da se priča. One su nesavršenosti i greške u vezama na kojima se mora raditi.

Povlačenje od partnera (emotivno i fizički), zatvaranje u sebe i konstantno postavljanje partnerovih potreba iznad svojih pokazuju da je osoba u vezi nesigurna, ne oseća se voljeno i srećno.

Nijedan yellow flag nije razlog za prekid veze, ali ako se ne radi dovoljno na tome, veoma često se pretvaraju u red flags koje drastično ugrožavaju vezu između partnera.

Foto: Unsplah/Nicolas Cool

Crvena kao boja upozorenja, agresije i opasnosti

Ako partneri nemaju dovoljno razumevanja jedni za druge, nisu dovoljno emocionalno zreli, manipulativni su i agresivni, to su sve red flags u vezi. U početku se ne mogu prepoznati, što ih vremenom čini jačima, prisutnijima, većim i ozbiljnijim problemom.

Sposobnost indetifikovanja red flag-ova je veoma važna, jer ako se indetifikuju na vreme partneri izbegavaju proces pretvaranja njihove veze u toksičnost.

Foto: Unsplash/Dmitry Spravko

Pričali smo sa mladima

Na ovu temu su se uglavnom odazvale devojke uzrasta od 18 do 20 godina, jer su one imale dosta toga da kažu. Ipak je žensko oko nenadmašivo kada su u pitanju detalji.

Green flags kad tek upoznaš nekog bi bili oni klasični maniri, lepo ponašanje i pričanje, da vidiš da je taj neko širokih shvatanja. I (20)

Ako je dečko staložen i smiren, ne pravi scene sa ljudima, ne folira se i isto se ponaša prema devojkama i svojim drugovima onda je to green flag. D (19)

Svi dele slično mišljenje. Niko ne smatra osobe koje su nepristojne, gledaju da se svađaju i prave dramu privlačnim.

Već neko vreme traje era ’’gasera’’ i ’’gaserki’’ i meni je to automatski red flag kod neke osobe, jer svoju ličnost previše gradi na trendovima koje masa prati i mišljenju te iste mase. Počinje sve više da gubi svoje ja. T (19)

Važno je ostati originalan u svetu u kojem je cilj biti što bolja i približnija kopija nekog pojedinca. Manjina mladih je ovo izdvojila kao red flag, jer svi prate trendove. 

Svaka vrsta kontrole od strane dečka na početku odnosa je automatski red flag, jer se zna da je to želja za kontrolom, a ne iskrena briga. Brine ga da se nisam posle njega čula ili izašla sa drugim muškarcima. A (18)

Pa, red flag kod devojaka mi je pick me girl ponašanje. Pričaju piskavim glasom, postavljaju neka čudna pitanja,…generalno se ponašaju neprirodno kako bi privukle pažnju na sebe. M (19)

Dobro, a šta je zaključak?

Pre svega, svako treba da zna šta želi i očekuje u svojoj vezi. Naravno, to zavisi od mnogo faktora poput okoline, porodice i kućnog vaspitanja. Vremenom postajemo iskusniji, prepoznajemo šeme ponašanja koje nam (ne)odgovaraju i znamo kako da se nosimo sa njima.

Najbitnije je ostati dosledan sebi i tražiti pozitivno u drugima. Ali, to nije znak da se potpuno prepustimo emocijama i zaboravimo na razum, koji primećuje sve zastavice mnogo pre našeg srca.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare