Društvo

Ekološki ustanak u Beogradu: Rio Tinto je karastrofa koja se mora zaustaviti

Juče, 11. septembra, građani su se okupili ispred skupštine Republike Srbije oko jednog cilja: zdravija sredina u kojoj živimo.

Na protestu su se pojavili kako stariji tako i mladi ljudi, i to iz cele Srbije. Svesni problema, bili su spremni da svojim prisustvom ukažu na probleme koji su naizgled nevdljivi. Pre svega na zagađen vazduh i reke, kao i na problem nedostatka pijeće vode koji je sve veći.

Stajanje u mestu i medijski mrak

Naša ekipa je već imala prilike da prisustvuje ovakvoj vrsti protsta. O tome kako se borba odvijala u aprilu možeš pročitati ovde i ovde. Kako tada nije bilo gotovo nikakvog efekta građani su ovog puta bili primorani na malo agresivniji protest.

Došla sam danas jer mi je stalo do svoje budućnosti, a neću je imati ukoliko nastavimo da zanemarujemo prirodu, kaže Nađa.

foto: Mina Lalović

Mišljenja o efikasnosti samih protesta su podeljena. Svi naši ispitanici saglasni su u tome da je potrebna radikalna promena ako želimo da mi i naši potomci živimo kvalitetnije.

Svaki protest uvek ima nekog efekta. U krajnjem slučaju makar ćemo se mi međusobno povezati, tako da će naredni protest biti još bolji, kaže jedan od ispitanika.

Čak i oni koji inače ne posećuju ovakve vrste okupljanja, tog dana došli su i svojim prisustvom pružili podršku.

Agresivnije metode protestovanja

Za razliku od aprilskih protesta, koji su prošli krajnje nezapaženo, ovoga puta građani su otišli korak dalje. Nakon relativno mirnog okupljanja ispred skupštine, gde su govo držali profesori sa fakulteta, glumci, kao i žitelji ugroženih mesta, ogromna grupa građana krenula je ka Brankovom mostu. Most je bio blokiran duže od dva sata. Sve ovo vreme, održavani su govori praćeni muzičkim programom.

Policija nije stigla brzo da odreaguje, tako da je došlo do fizičkih obračuna među protestantima, ali i među vozačima. Litije, koje se održavaju svake nedelje u ovom delu grada, spojile su se sa protestom, tako da se činilo da bi mogao nastati opšti haos. Ipak, do kraja protesta nije bilo većih incidenata. Što se epidemioloških mera tiče, one su se samo delimično poštovale.

foto: Mina Lalović

Podrška poznatih ličnosti i ekoloških organizacija

Glumci poput Seke Sablić, Svetlane Bojkovic. Dragana Jovanovića, Petra Božovića i Ljubomira Bandovića pružili su svoju podršku pojavljivanjem na protestu. Neki influenseri su svojim pritiskom i deljenjem na društvenim mrežama pružili podršku.

Naša ekipa naletela je na ekološku organizaciju Extinction rebelion (XR Srbija). U pitanju je globalni međunarodni pokret aktivista i aktivistkina koji se bavi zaustavljanjem ubrzanih klimatskih promena izazvanih ljudskim delovanjem. Na jednom od banera oni su naveli da najstrašniji horori počinju ignorisanjem nauke.

Uvek postoji onaj trenutak tenzije u horor filmovima kada gledaoci shvataju šta će se desiti. Mi se sada tu nalazimo, samo što to još ne shvatamo. Sve ono što se sada dešava i što će se dešavati u budućnosti počinje upravo u ovom trenutku, kaže predstavnica XR Srbija pokreta.

Činjenica je da svest o zdravoj životnoj sredini u Srbiji gotovo ne postoji. Ovi protesti služe upravo da se ona izgradi i podigne. Slogan ovog ekološkg ustanka glasi: Ako ne mi, ko? Ako ne sada, kada?

Oni koji su juče izašli na ulice se nadaju da će zarad kolektivnog zdravlja ovaj protest biti makar malo uspešniji od prethodnih. U suprotnom, kako kaže jedna od naših ispitanica, sledi ekološki debakl.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare