Lifestyle

Fredrik Bakman: Tužne sudbine kao inspiracija za srećne priče

Da bi u pisanju uspeo i istrajao moraš biti najbolji u onome što radiš. Mladi švedski pisac, Fredrik Bakman, nam kroz svoj rad i način pisanja dokazuje da je to moguće.

Bakman, koji je već neko vreme poznat širom sveta, proslavio se knjigom Čovek po imenu Uve. Zbog svoje popularnosti ova knjiga je 2015. godine pretvorena u film, sa istim nazivom.  Kao i svaka knjiga koju je do sada izdao i ova ima vrlo definisanu radnju, kompleksne likove, uglavnom tužnih sudbina i što je najvažnije – jake poruke.

Ono što Bakmana izdvaja od svih popularnih pisaca današnjice jeste kopleksnost tema koje u svojim knjigama obrađuje, i to kroz vrlo jednostavan jezik, na svima razumljiv način.

Teme koje Bakman obrađuje mogu se učiniti mračnim i neprimamljivim. Njegove knjige mogu se okarakterisati kao trileri. S obzirom na to da se bavi sudbinama tužnih ostavljenih, ili teško bolesnih ljudi, njegove knjige definitivno nisu za svakoga. Ipak, način na koji on pristupa ovim temama definitivno je nešto što do sad nisi imao prilike da pročitaš.

Mladi kao inspiracija za knjige

U svim svojim knjigama, Bakman izuzetnu pažnju posvećuje mladima. Na primer, u knjizi Moja baka vam se izvinjava, Bakman nam celu radnju predstavlja kroz devojčicu. Upravo zbog toga, Bakmanova literatura mogla bi se okarakterisati kao dečija, iako je ona mnogo više od toga.

Pored dece, tinejdžeri su vrlo česti likovi u njegovim knjigama. U poslednjoj knjizi, po kojoj je snimana popularna serija Beartown, glavni likovi su tinejdžeri.

Kratke knjige, jednostavan jezik i kompleksni likovi

To koliko su njegovi likovi kompleksni i teme duboke, pokazuje i činjenica da je nekima posvetio i više knjiga. Tako se na primer Brit-Mari pojavljuje u čak dve njegove knjige. Njoj je posvećena i knjiga Brit-Mari je bila tu.

Stil pisanja, jezik i rečenice u svim njegovim knjigama čine se krajnje jednostavno. Upravo zato je napisao i nekoliko kratkih knjiga među kojima su Put do kuće svakog jutra je sve duži i Poslednja prilika. Ove dve kratke priče čitaju se u dahu, pa ti preporučujemo da i na njih obratiš pažnju, nakon što pročitaš duža dela. Pored standardno odlične radnje, ove knjige pune su šarenih i metaforičnih ilustracija.

Nije slučajnost to što Bakman već godinama osvaja svetsku čitalačku scenu. Njegove knjige kroz jednostavne rečenice postavljanu važna socijalna pitanja. Pune su jednostavnih, a važnih i ključnih poruka. Ne želimo da ti otkrivamo radnju ni jedne od gorepomenutih knjiga, ali ti garantujemo da je svaka na svoj način važna i zanimljiva.

Sigurni smo da si za Fredrika Bakmana već odavno čuo/la. Kroz ovaj tekst hteli smo samo da te podsetimo da se u ovim tmurnim jesenjim danima vratiš svojoj polici za knjige i pružiš šansu nekoj novoj nepročitanoj knjizi. Mi ti garantujemo da je bilo koja knjiga ovog mladog pisca odličan izbor.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare