Društvo Uncategorized

Osvrt ukratko – Osmi mart: Istorija Ženske Borbe Kroz Vekove

Kroz istoriju, 8. mart je postao sinonim za žensku borbu za prava, ravnopravnost i dostojanstvo. On odaje počast ženama koje su se usudile da sanjaju veće i da menjaju svet. Kroz prizmu vremena, sagledajmo kako je ovaj dan postao simbol emancipacije i inspiracija za sve one koji teže pravednijem i humanijem društvu.

Viševekovna borba, solidarnosti i emancipacije – 8. mart, Međunarodni dan žena. Ovaj dan nije samo prilika za poklone i čestitke, već duboko ukorenjena tradicija koja prožima vekove i svetove, noseći sa sobom priče hrabrosti, snage i promene. 

Izvor: pexels.com

U ogledalu istorije, 8. mart svedočeći o hrabrosti, solidarnosti i neiscrpnoj snazi žena širom sveta. Ovaj dan se uzdiže kao simbol borbe za prava i ravnopravnost, prožet vihorom događaja koji su oblikovali tokove istorije.

Bezuslovna jednakost – štrajk

Koren Međunarodnog dana žena seže sve do početka 20. veka. Tada su radnice tekstilnih fabrika u Sjedinjenim Američkim Državama stupile u štrajk za bolje uslove rada i kraće radno vreme. Tragičan požar u fabrici Triangle Shirtwaist u Njujorku 1911. godine, u kome su mnoge radnice izgubile živote, dodatno je podstakao borbu za radnička prava i bezbednost. Ovi događaji bili su ključni za razvoj radničkog pokreta i borbu za ženska prava.

I rat i prava

Godine 1910. na drugoj konferenciji socijalista u Kopenhagenu, Nemačka revolucionarka Clara Cetkin predložila je da se uspostavi Međunarodni dan žena. Prvi Međunarodni dan žena obeležen je 19. marta 1911. širom Evrope, a prvi put je proslavljen 8. marta 1914. godine. 

Tokom Prvog svetskog rata, žene su igrale ključnu ulogu u podršci ratnim naporima, ali su istovremeno nastavile da se bore za svoja prava. Nakon rata, mnoge su imale dosta veliku ulogu u oblikovanju novih političkih pravaca i borbi za pravo glasa. Danas, 8. mart se obeležava širom sveta kao dan sećanja na žensku borbu za ravnopravnost, ali i kao prilika za podsećanje na preostale izazove i nejednakosti sa kojima se žene suočavaju.

Izvor: pexels.com

Kroz vekove, 8. mart je postao simbol hrabrosti, solidarnosti i trajne borbe za prava žena. Kroz njega se ogleda snaga ženskog duha i nepokole.

,,Ženska solidarnost je uvek postojala“

Jelena Riznić, master sociološkinja, doktorantkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživačica – pripravnica na Institutu društvenih nauka,  psiho-socijalna konsultantkinja za žene sa iskustvom nasilja, clanica je redakcije Novog Plamena:

“Jedan od najvećih patrijarhalnih mitova je da su žene samo pasivni objekti koji su trpeli razna dešavanja, a kada ne možeš da lociraš svoje mesto u istoriji, uvek misliš da borbu krećeš ispočetka. Za mene je 8. mart podsetnik da mi, žene, imamo svoju istoriju, svoju borbu koja traje, da je ženska solidarnost uvek postojala i da upravo to može biti inspiracija za sve naše borbe danas.“

Jelena Riznić, foto: privatna arhiva

Stoga je važno da se nastavi sa radom na stvaranju društva u kojem će žene imati jednake mogućnosti, prava i glas kao i muškarci. Međunarodni dan žena nam pruža priliku da se podsetimo na važnost solidarnosti, podrške i saradnje u ostvarivanju zajedničkog cilja – rodne ravnopravnosti.

Danas se širom sveta održavaju različite aktivnosti kako bi se obeležio Međunarodni dan žena, od javnih događaja i protesta do online kampanja i edukativnih programa.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare