Lifestyle

Serijal: Zašto (ne) želim da odem iz zemlje?

Srbija godinama unazad nije zemlja mladih, zbog čega bi njima trebalo posebno posvetiti pažnju.

Demografske analize navode na stalne zaključke o starenju stanovništva na prostoru Republike Srbije. S obzirom da su mladi budućnost i osnov za demografski razvoj neke države, to predstavlja ozbiljan problem.

Mladi kao razlog za napuštanje svoje zemlje navode želju za boljim životom i boljim uslovima za istim. Mnogi od nih su nezadovoljni političkom situacijom i vrednosnim sistemom koji vladaju decenijama na ovim prostorima, i ne navode ekonomsku situaciju kao najveći problem.

Sa druge strane, za većinu mladih je ključni problem nemogućnost da se zaposle u svojoj struci za koju su se školovali, ili da se uopšte zaposle.

Svi ovi veliki problemi, koji ostaju nerešeni decenijama u Srbiji obeshrabrili su mlade ljude u pogledu stručnog usavršavanja, napredovanja u profesiji, normalnog životnog standarda i sigurnosti. Planovi i težnje su za veliki broj mladih samo želje, koje se neće tako lako ostvariti. Zbog toga su mladi u dilemi: ostati ili otići?

Prema podacima OEBS-a, od 2000. do početka 2019. godine Srbiju je napustilo 654 000 ljudi, najviše mladih između 15 i 24. Istraživanje rađeno početkom 2019. godine na 11 000 studenata, pokazalo je da svaki treći student želi da ode u inostranstvo nakon završetka studija, a da polovina njih ne planira da se vrati. Drugo istraživanje, rađeno u toku iste godine od strane organizacije Srbija 21, pokazalo je da 450 000 mladih želi da napusti zemlju.

Trend odlaska mladih iz naše zemlje nije novost. Taj trend traje decenijama i krajnje je vreme da se nešto preduzme. Prvi korak u rešavanju ovog problema upravo je razgovor na ovu temu. Zato Youth Vibes počinje novi serijal tekstova  Zašto (ne) želim da odem iz zemlje?.

Serijal se sastoji od 5 tekstova. Svakog utorka će izlaziti po jedan tekst i u svakom ćemo imati po jednog sagovornika. Naši sagovornici biće tinejdžeri iz Srbije koji će iz svog ugla predstaviti ovaj problem.

Njihova mišljenja su podeljena, što i doprinosi kompleksnosti ovog problema. Neki od njih krive politički, neki vrednosni sistem. Nekima je najveća problem ekonosmka situacija. Jedno im je svima zajedničko. To je svest da problem postoji i želja da se on što pre reši.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] ljudi masovno već godinama odlaze iz Srbije zbog nedovoljno prilika za zaposlenje, niskim primanjima ili lošem standardu života. Ono što […]