Vesti

Spotify konačno i u Srbiji

Spotify, globalna platforma za slušanje muzike, stigla je i u Srbiju. Nakon više od deset godina rada na globalnom nivou, švedska kompanija je omogućila i korisnicima iz zemalja iz regiona da koriste ovu aplikaciju. Osim u zemljama bivše Jugoslavije, Spotify je dozvolio i korisnicima iz Rusije da slušaju muziku putem njihove aplikacije počevši od 15. jula.

Ova vest je mnoge obradovala iz više razloga, a najbitniji je svakako praktičnost ove aplikacije. Premda su se mnogi navikli na slušanje muzike putem aplikacije za prikazivanje video sadržaja YouTube, Spotify se pokazao daleko lakšim za korišćenje. U nekoliko koraka, svako može da kreira svoje plejliste ili da prepusti aplikaciji da na osnovu trenutnog raspoloženja izabere plejlistu po ukusu korisnika. Ukoliko je korisnik spreman i da plati, on može dobiti mogućnost puštanja muzike i bez interneta. Uz minimalan broj reklama (za razliku od YouTube-a), izbor od preko milion umetnika i preko 50 miliona pesama se čini kao savršena opcija za ljubitelje muzike.

Kako je Spotify koristan i za umetnike?

Kao i svaka platforma za slušanje muzike, Spotify daje mogućnost umetnicima da prikažu svoje pesme za javnost i tim putem zarade nešto novca. Uprkos tome što se svi slažu da to nije velika svota novca, istraživanja pokazuju da Spotify ima najbolji odnos zarade po pregledu i broja pregleda. Takođe, istraživanja kažu i da je potrebno nešto manje od 135 hiljada pregleda da bi umetnik zaradio prosečnu platu u Srbiji, koristeći samo Spotify.

Znam mnogo ljudi koji nas slušaju preko Spotify-ja koji su nekad živeli ovde, a sada van. Otvaranje iste kod nas je jako dobro za mlade umetnike, pogotovo za one koji već imaju naloge i pesme tamo. Ja ću to dosta koristiti, a verujem i da će drugi slušaoci, kao i da će nas neki budući fanovi tamo pronaći, izjavio je Stefan Aćimović, vokalista beogradskog pop-rok benda Dram.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] muziku možemo da slušamo preko Jutjuba i brojnih platformi kojih je sve više. Međutim, do sredine šezdesetih godina, kada su izumljene prve audio-kasete, […]