Lifestyle

Gordost i predrasuda: Roman za svačiju dušu

Nakon ovog fenomenalnog dela ova autorka postaje poznata širokim narodnim masama. Ona je danas, zahvaljujući ovom romanu, jedna od najpoznatijih ženskih pisaca svih vremena.

Engleska spisateljica Džejn Ostin napisala je, sredinom 19. veka, knjigu koja prestavlja spoj ženske lakomislenosti i muške ravnodušnosti. Gordost i predrasuda nalazi se na spisku najčitanijih knjiga svih vremena. Nakon ovog fenomenalnog dela ova autorka postaje poznata širokim narodnim masama. Ona je danas, zahvaljujući ovom romanu, jedna od najpoznatijih ženskih pisaca svih vremena.

Radnja romana

Roman predstavlja idealan prikaz društva u srednjevekovnoj Engleskoj. Pored toga, ulazi u srž ženske psihe i vodi nas u dubinu osećanja mlade Elizabete Benet i njenih sestara.  Knjiga izmeđuostalog prati i sudbinu svih članova naizgled prosečne engleske porodice i likova koji imaju veze s jom. Kroz turbulentne porodične odnose upoznajemo se sa visokim društvom tog vremena. Vidimo kako funkcionišu porodični odnosi i na koji način su se tada donosile važne odluke. Fokus je uglavnom stavljen na osećanja. Način na koji oni nastaju i nestaju, uticaj okoline na njih i okolnosti pod kojima se razvijaju.

Na osnovu mnogobrojnih dijaloga među likovima, ali i slikovitih monologa možeš ući u srž i suštinu svakog lika pojedinačno. Gordost i predrasuda je knjiga puna važnih i svakodnevno primenljivih i univerzalnih poruka.

Devojka kao glavni lik

Po samom naslovu pretpostavlja se da se radi isključivo o ženskoj knjizi i vikend romanu. Ova knjiga je daleko od toga.

Glavni lik ovog romana je mlada devojka Elizabet Benet. Ona se od svoh likova u romanu izdvaja zbog svoih jedinstvenih stavova. Način na koji ona posmatra svet oko sebe je drugačiji od svega na šta smo do sad navikli. Njen način razmišljanja je za to vreme nesvakidašnji. Ona ne vrbuje predrasudama i ne obazire se na ustaljene društvene standarde.

Iako ne direktno, Elizabet se protivi svim ustaljenim pravilima društva i želi da iskoči iz mase. Više o ženi kao glavnom liku u savremenoj književnosti možeš pročitati ovde.

Gordost i predrasuda je knjiga koja u sebi sadrži širok dijapazon ženskih likova. Samim tim prikazuje nam i različite ženske poglede na svet oko sebe. Svaka od njih u zavisnosti od godina, na različit način gleda na nametnute društvene norme. Neke od njih odluče na im se pokore i slepo ih prate. Druge se izdvajaju iz mase svojim jedinstvenim pogledima.

Tematika knjige

Glavna teme ovog fenomenalnog romana je ljubav. Elizabet se upravo zbog svog, posebnog pogleda na ljubav, izdvaja u odnosu na ostale glavne likove. Svaki lik ima svoj stav o ljubavi i braku. Glavni fokus romana su muško- ženski, ljubavni odnosi.

Da je ljubav najvažnije i najčistije osećanje na svetu uverićete se čitajući ovu knjigu. Ona nam to poručuje na ni malo dosadan i izlizan način. Pored toga, promoviše koliko je važno međusobno poštovanje u braku i van njega i pokazuje nam da je porodica najvažnija stvar u životu svakog pojedinca. Vodi nas kroz razne životne aspekte i tipove muško-ženskih, pa i prijateljskih odnosa. Kroz radnju nam spisateljica servira zdrave i razumne odnose i pokazuje nam kako se oni razvijaju.

Naslov knjige je vrlo simboličan i upečatljiv. On je sigurno nešto što nam prvo privuče pažnju. U neposrednoj je vezi sa glavnim likovima i njihovim pogledima i osećajima. Pošto je simbolika naslova vrlo duboka knjiga se mora čitati pažljivo, između redova.

Poređenje knjige i filma

Mišljena vezana za film su podeljena. U zavisnosti od toga da li su prvo dali šansu knjizi ili filmu mišljenja se razlikuju. Oni koji su prvo pribegli filmu smatraju da je fenomenalan. Nakon gledanja filma dali su šansu knjizi, pa su istom bili još više oduševljeni. S druge strane, oni koji su uradili obrnuto uglavnom nemaju baš najlepše mišljenje o filmu.

Glumačka ekipa je sjajna, produkcija i scenario je odlično odrađen. Film koji je izašao 2005. godine, sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi privukao je pažnju velikog broja gledalaca. Deset godina pre filma na malim ekranima prikazivala se i serija, koja s druge strane nije bila tako zapažena.

Kao i bezbroj puta do sada knjiga se pokazala mnogo bolja od filma. Ni jedan film ti ne može pružiti osećaj i doživljaj kao što to knjiga čini.

Film „Gordost i predrasuda“ (2005.)
Forma slična lektiri

Objektivno gledano Gordost i predrasuda podseća na lektire koje nam se nameću da u školi čitamo. Više o lektirama i načinu na koji mladi posmatraju iste možeš pročitati ovde i ovde.

Ova forma je svima nama dobro poznata, Nažalost, upravo zbog toga što nam se u školi nameće, mnogima vremenom postaje odbojna. Ali Gordost i predrasuda je upravo zbog forme pisanja drugačija od svega što ste do sad imali prilike da pročitate. Džejn Ostin ima vrlo specifičan stil pisanja, te ako do sad niste, idealna je prilika da joj date šansu.

Ukoliko si ljubitelj ovakvog tipa romana ili želiš da daš šansu Džejn Ostin kao autorki, mislimo da ovo idealna knjiga za tebe. Tema i radnja romana su veoma neopterećujući, a ipak može mnogo toga pametnog da se pročta i nauči. Iskreno se nadamo da će Gordost i predrasuda ubzo naći svoje mesto na tvojoj polici sa knjigama.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] nešto je film rađen po legendarnom klasiku Džejn Ostin, Gordost i predrasuda, o kome smo pisali OVDE. Njen klasik Razum i osećajnost takođe je doživeo veliki uspeh. Za seriju The Crown, koja prati […]